Just nu är det populärt att träna och leva hälsosamt, åtminstone här i Sverige – samtidigt är övervikt och livsstilsrelaterade sjukdomar såsom diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar ett växande problem i hela världen. Dessutom är dagens barn och ungdomar mer stillasittande än någonsin förr.
Det finns många orsaker till att träna – att prestera inom en idrott eller på tävlingar; att man tycker det är roligt, eller helt enkelt av hälsoskäl. Vissa ser träning och motion som ett nödvändigt ont, medan andra tycker att det är en självklar del av livet. Oavsett vilken inställning man har till träning så går det inte att förneka att det faktiskt är en oerhört betydelsefull faktor om man vill hålla sig frisk och sund, och maximera sina chanser till ett långt och smärtfritt liv.
En studie gjord vid Stockholms Universitet och Karolinska Institutet visar att träning på arbetstid ökar produktiviteten, dels på grund av att de anställda får mer ork till sina arbetsuppgifter, och dels eftersom de blir friskare överlag och därmed minskar den allmänna sjukfrånvaron.
För den enskilda individen finns också en rad hälsofördelar med regelbunden fysisk aktivitet:
- Det motverkar depression, även på lång sikt, vilket har gjort att psykologer och läkare numera kan skriva ut fysisk aktivitet på recept. Träning minskar ångest, stress och nedstämdhet och sätter igång kroppens produktion av så kallade lyckohormoner som endorfiner och dopaminer.
- Skelettet stärks, vilket är särskilt viktigt för kvinnor, då de lättare drabbas av benskörhet. För att bygga upp sitt skelett bör man ägna sig åt träning där man bär upp sin egen kroppsvikt såsom löpning, raska promenader, aerobics, och så vidare.
- Immunförsvaret förbättras, vilket minskar risken att drabbas av sjukdomar.
- Sömnkvalitén ökar, man känner sig piggare och mer energifylld. Vardagssysslor som till exempel att bära matkassar, leka med sina barn, snickra eller städa blir enklare med en stark och funktionell kropp.
- Man lever längre! Genom att träna sitt hjärta genom konditionsträning sänker man vilopulsen, det vill säga hur många slag hjärtat slår i minuten i vila. Ju färre slag hjärtat behöver slå, desto längre kommer det orka fortsätta. Alltså – ju bättre kondition och lägre vilopuls, desto starkare och livskraftigare hjärta och längre liv.
En orsak till att många inte vill träna är de krav på prestation som lätt uppstår. Man känner sig kanske inte bekväm med att gå till gymmet för att man är nybörjare och har inte den kunskap som behövs för att lägga upp ett eget träningsprogram.
Det som kan vara bra att känna till är att de positiva effekterna av motion uppkommer vid så pass lågintensiv träning som raska promenader. Det räcker alltså med att promenera i rask takt 30 minuter om dagen. Kan man dessutom addera enklare styrkeövningar med egen kroppsvikt, till exempel armhävningar och sit-ups har man kommit en lång bit på väg.