Intervallträning – mest effektivt

Intervallträning – mest effektivt

 

Det snabbaste och mest effektiva sättet att höja sin syreupptagningsförmåga och uthållighet är intervallträning. Intervallträning kan varieras i det oändliga och utföras på många olika sätt. Man kan springa, cykla, simma, ro, hoppa hopprep, med mera.

Grundprincipen för intervallträning är att man delar upp sitt träningspass i kortare delar där man arbetar på hög intensitet, för att därefter vila en kort stund innan man sätter igång på nytt. Intervallerna kan vara korta eller långa, och även längden på vilan kan varieras. Man kan också växla mellan aktiv eller passiv vila.

Eftersom intervallpass ofta är väldigt tuffa och påfrestande för kroppen är det viktigt att värma upp ordentligt innan för att förbereda kroppen på den utmaning som väntar. En tumregel är också att man ska kunna hålla samma fart eller intensitet på den sista intervallen som på den första – man ska med andra ord inte gå ut för hårt!

Det är sedan viktigt att låta kroppen återhämta sig ordentligt efter passet och gärna vila dagen efter för att få ut så bra effekt som möjligt av träningen. Intervallpass kan man med fördel köra två till tre gånger i veckan, men inte mer än så.

backyard