Viktigt med vila

Viktigt med vila

Varför är det så svårt att koppla av? Att vila på riktigt blir svårare och svårare för många. Höga krav på fritiden, på jobbet och i vardagen hemma gör att många går in i den berömda väggen. Att stressa och gå på högvarv hela tiden gör också att det är svårare att slappna av. Många vet om att de stressar och deltar därför i aktiviteter som ska lära dem att slappna av. Tyvärr är det också en aktivitet som är schemalagd och kanske stressar man för att kunna hålla tiden som man har bokat in och som ska hjälpa en att kunna koppla av. Varför inte bara lägga dig i soffan och läsa något som inte alls är kulturellt eller intellektuellt. Varför inte bläddra i en äkta skvallertidning? Eller så kanske du kan lägga dig i hängmattan och titta på molnen. Tillåt dig själv att vara lat eller sova en timme mitt på dagen trots att det finns massor att göra hemma.

Yoga motverkar stress

Det är allmänt känt att yoga kan motverka stress, depressioner och ångest. Dessa tillstånd orsakar en obalans i både kropp och psyke och sedan måste du hjälpa kroppen att komma i balans. Med yogaövningar som verkar avslappnande kan du lära dig att slappna av. Du kan göra yogaövningar själv hemma men det kan vara bra att gå med i en grupp först för att lära sig övningarna på rätt sätt av en instruktör. När du väl har lärt dig rörelserna och övningarna kan du göra dem själv hemma och en stund varje dag är det bästa. Att gå med in en yogagrupp och göra övningarna endast en gång i veckan är för lite. Det allra bästa är att göra det till en vana att göra dem varje morgon eller när du kommer hem från jobbet. Om du har familj och det känns svårt att hitta tid får du helt enkelt bestämma dig att kanske 20 minuter när du kommer hem från jobbet är din egen tid. Låt städningen och tvättstugan vänta en stund.

Låt inte hemmet bli en stressfaktor

Om hemmet får dig att känna stress får du tänka om och göra något åt det. Hemma ska vara en plats där man mår bra. Betyder ett städat och snyggt inrett hem mycket för ditt välmående eller har du det för andras skull? Kanske har du istället en dröm om att ha några höns så att du får färska ägg eller vill du hellre pyssla med grönsakslandet än att städa. Kanske du till och med vill försöka att bli självförsörjande och gå ner i arbetstid? Om du bor på en gård där du har tomt kan du skaffa några höns. Har du möjlighet att låta dem gå på tomten ska du absolut göra det för det tycker de om. Annars kan du bygga en hönsgård och beroende på vilket område du bor i kan det behövas ett tak med hönsnät för att skydda dem mot rovfåglar. hönsnät passar till fler djur så om du har till exempel kaniner kan du använda det även till deras bur.

backyard