Så kan en PT hjälpa med din träning

Så kan en PT hjälpa med din träning

Det kan finnas många anledningar till att man anlitar en PT, det vill säga en personlig tränare, och långt ifrån alla handlar om att man är en nybörjare som behöver hjälp med att lära sig maskinerna i gymmet eller bara få motivation att komma igång med sin träning. Även de som har tränat på gym i många år kan få ut bättre resultat av sin träning om de tar hjälp av en PT.

Därmed inte sagt att en PT inte kan hjälpa till med grunderna. Om man vill veta hur man ska få ut det mesta av sin träning kan en PT till exempel lägga upp ett träningsprogram med allt ifrån vilka styrkeövningar man bör göra och hur många repetitioner av dem som ska utföras till den konditions- och rörlighetsträning som behövs som komplement. En PT kan också hjälpa till att sätta upp ett realistiskt mål med träningen utifrån de förutsättningar man har när man startar; att ha ett mål att sträva mot gör alltid att träningen känns mer relevant och att man är mer motiverad att jobba hårdare.

En PT kan också hjälpa till om man känner att man behöver förändring i sin träning. Även det bäst sammansatta träningspasset i världen blir tråkigt och repetitivt om man gör det för många gånger, och dessutom behöver kroppen variation för att träningen ska bli riktigt effektiv. Ett bra alternativ kan då vara att träffa en PT med regelbundna intervaller, men med ganska långa mellanrum, för att sätta ihop ett nytt träningsprogram.

Ett annat tillfälle då det kan vara bra att anlita en PT är om man tränar för något specifikt ändamål eller evenemang, till exempel inför ett lopp eller en tävling. Då kan man få hjälp med att träna så att man når sin formtopp precis i rätt tid till evenemanget.

Ytterligare en anledning att anlita en PT, både som ny och som erfaren inom styrketränings- och viktlyftningsvärlden, är att få hjälp med sin teknik och form för att försäkra sig om att man utför övningarna på det mest effektiva sättet och utan risk för att skada sig. Även om man har lyft vikter i många år och tror att man kan allt finns det alltid saker man kan förbättra med sin teknik för att göra träningen säkrare och mer effektiv, som en PT kan hjälpa en med. Man kan se det på samma sätt som att även elitidrottare som vunnit flera världsmästerskap fortfarande har en tränare som hjälper dem att utvecklas. Kanske kan en PT också introducera en för nya övningar eller helt nya träningsmetoder som man annars inte hade övervägt, och som förbättrar ens prestation.

Om du själv skulle vilja bli PT, men du inte är helt säker på hur bra du skulle klara dig med bara PT-uppdrag som inkomst, kan en bra början vara att ta hjälp av exempelvis Frilans Finans tjänster, som gör att du kan fakturera utan företag. På det sättet kan du prova hur det är att vara PT utan att behöva starta ett företag, och om allt flyter på och du får fler och fler kunder kan du därefter ta steget fullt ut och bli egenföretagare och PT på heltid.

backyard