Så sköter du om din träningsutrustning

Så sköter du om din träningsutrustning

Alla vet att det är viktigt att tvätta sina kläder av hygieniska skäl, och träningskläder tvättar de flesta efter varje träningspass, helt enkelt för att de blir svettiga. För att kläderna ska hålla så länge som möjligt är det dock viktigt att man tvättar dem på rätt sätt.

Det är framförallt en sak som är viktig att komma ihåg när man tvättar sina träningskläder, förutom att man självklart ska följa tvättråden i plagget, och det är att man inte ska använda sköljmedel när man tvättar funktionskläder. Funktionskläder är ofta gjorda i ett material som är särskilt utformat för att leda bort fukten från kroppen, och om man använder sköljmedel när man tvättar kläderna kommer de att tappa den förmågan.

Det är dock inte bara kläderna som måste tvättas eller skötas om när man tränar. De allra flesta använder någon typ av utrustning eller redskap när de tränar, och även dessa behöver rengöras ibland för att de ska vara hygieniska. Ett typiskt exempel på detta är yogamattan eller träningsmattan. Mattan utsätts för svett, smuts och allt annat som finns på vår hud varje gång vi tränar, och allt detta gör att bakterier kan växa och gro i mattan. Med tiden kan mattan börja lukta illa om man inte gör rent den, men värre än det är att man riskerar att drabbas av hudinfektioner eller hudsjukdomar när man använder mattan. För att undvika detta bör man dels torka av mattan snabbt efter varje träningspass, dels tvätta den mer utförligt ungefär en gång i veckan. Det gör man lättast i duschen eller badkaret, genom att spola av mattan med varmt vatten och skrubba den. Mattan ska sedan lufttorka, vilket vanligtvis tar ett dygn.

En del av träningsutrustningen som snabbt kan börja lukta illa är handskarna. Det beror på att man oundvikligen får handsvett när man tränar med handskar (och när man tränar i allmänhet). Handskarna kan tvättas i maskin i 30 eller 40 grader (då det kan vara bra att använda tvättpåse), men om det inte är tillräckligt för att få bort lukten kan man också prova att lägga ner handskarna i en plastpåse (efter att de är helt torra) och lägga in plastpåsen i frysen över natten. Då bör all eller det mesta av lukten vara borta.

backyard