Träna dig till en starkare fot

Träna dig till en starkare fot

När man hör ordet träning så är det många som tänker på en bättre kondition, starkare armar och ben och en bättre hälsa överlag. På gymmet lyfter man vikter, springer på band och utövar olika övningar för att bygga muskler, men hur är det med musklerna i fötterna? Allt för ofta är människor för fokuserade på utseendet, snarare än hälsoeffekterna av träning. Man glömmer helt enkelt bort att träna sina fötter, för vilka problem kan egentligen uppstå där?

Ett av de absolut vanligaste problem som människor får med sina fötter kallas för hallux valgus. Hallux valgus förekommer dock främst hos vuxna och är en åkomma som kan göra det svårt att gå, få på sig skorna ordentligt eller helt enkelt bara använda foten som man egentligen bör. Hallux valgus visar sig vanligtvis genom att din stortå börjar att bli sned och istället för att peka rakt fram, så pekar den istället in mot de andra tårna. Det kan resultera i att tåleden “vänder” sig utåt och det bildas då en knöl på sidan av din fot. i samband med detta så blir foten också plattare, då valvet plattas ut. Här nedan kommer du att kunna läsa om ett flertal träningsövningar som du kan göra för att förebygga Hallux valgus överhuvudtaget.

En starkare och friskare fot

1. Använd dig av en kilformad plattform eller en vanlig handduk och placera denna på golvet. Se till att dina fötter är i en position så att din stortå/dina stortår befinner sig högre upp än lilltårna, alltså som i en sned backe.

2. Nu är det dags att trycka eller pressa din stortå mot mitten, alltså inåt. Samtidigt som du gör detta ska du också se till att stortån pressas nedåt. Hälen bör ej lyfta mer än någon centimeter från underlaget.

3. Håll nu denna position under loppet av cirka fem sekunder och gå därefter tillbaka till den vanliga utgångspositionen som du hade. Övningen bör upprepas cirka 10-15 gånger och under 2 “set”. Det betyder att du sammanlagt ska göra övningen 45 gånger. Vila 30 sekunder mellan varje repetition.

Den som önskar kan naturligtvis välja att göra fler repetitioner eller set. För att få den bästa effekten bör du utföra övningarna cirka 4 gånger i veckan under loppet av tre månader. Har du mycket stora besvär eller märker att övningarna inte fungerar bör du naturligtvis vända dig till en läkare. Många använder sig av övningarna som ett komplement till annan behandling.

Hallux valgus är en vanlig, men ack så besvärande åkomma. Med hjälp av dessa övningar kan du se till att stärka din fot så att du förhindrar uppkomsten överhuvudtaget, men övningarna kan också hjälpa den som redan genomgår en behandling. Lycka till!

backyard