Bör man träna vid artros?

Bör man träna vid artros?

Artros är ett sjukdomstillstånd där lederna blir stela och ömma. Det beror på att ledbrosket är påverkat vilket ibland ger intensiv smärta. Besök gärna Artros.org för att lära dig mer om vad det innebär att ha artros. I den här texten ska vi tala om den positiva effekten av träning vid artros.

Bra med träning

Det kan så klart vara frestande att hålla sig stilla när man har artros eftersom det ju gör ont när man rör sig. Faktum är dock att träning kan ge mycket bra lindring vid artros. Att till exempel ta promenader, simma eller ge sig ut på en cykeltur är bra träning som är skonsam för lederna när man har ont. Tänk också på att träna mer frekvent, men i mindre mängd, snarare än att genomföra långa pass mer sällan. Det finns också en mängd olika övningar man kan göra för att behandla sin artros hemma. I många kommuner finns även speciella artrosgrupper där man får lära sig mer om hur man ska träna när man har artros. Ta kontakt med din vårdcentral och få reda på vilken hjälp du kan få i just din kommun.

Viktnedgång kan hjälpa

När vi är tunga och dessutom otränade så belastas våra leder i mycket större utsträckning. En positiv bieffekt av träning är att man ofta går ned i vikt och får starkare muskler som klarar att stötta lederna bättre. Även en liten viktnedgång kan ge mycket lindring vid artros. Du behöver alltså inte tänka att du ska tappa tiotals kilo. Sådana mål kan ofta kännas tröstlösa, gläds istället åt de små framstegen mot en bättre hälsa.

backyard